mandag 5. oktober 2009

Glutenfri eplekaka

Som vanlig er eg siste mann ut, denne gangen med eplekake. I veka som gjekk har mange blogga om eplekakene sine. Emmeline har aprikos på si kaka,  Silje er usikker på steiketiden og Prinsesse Elin har laga eplepai som ser veldig god ut. Men ingen av bloggedanene har laga GLUTENFRI EPLEKAKA. (trur eg...)

Eg fekk konstatert glutenallergi for 6 år siden og etter det har det blitt lite kaker på meg. Glutenfri bakst er stort sett tungt og tørt så nå tar eg meg heller ein sjokolade hvis eg MÅ ha nåke.

Men så for nåken år tilbake begynte Toro å laga kake-i-pose for å letta på tidsklemma til alle foreldre med ungar som skal ha med kake ein eller anna plass. Og vett du, fleire av dei er faktisk glutenfrie og faktisk gode. Knallgode! Ein kan jo kjøpa dødsdyr og dødsdårlig amerikansk muffinsmix og pannekakemix f.eks, så derfor var Toro sine produkter ein kjærkommen nyhet i heimen.Min favoritt er Toro Lyse Muffins. Den bruka eg som basis til alt. Eg laga deigen med 1,5 dl vatn og 1 dl solsikkeolje eller smelta smør og slenger den i ei smurt kakeform. Så er det berre å ha oppi det ein har for handa; epler, banan, alle typer bær (gjerne fryste), sjokolade, nøtter, gulrot og krydder. (nei, ikkje alt på ein gong...)
Kaka blir saftig og god og held seg godt i nåken dagar.

Vel, fredag var det kakesalg på skulen til ein av jentene og Pusegutten og eg meldte oss frivillig til å bake.Røra blei laga på 2 minutt, formen smurt og oppi med deig og epler. Eplene legges i det klassiske "epler i sirkel"-mønsteret, på med masse sukker og kanel. Inni ovn på 200 grader i 25-30 minutt.
Løvetannmannen fekk kokvarm eplekaka med is til kaffien. Deilig!


Sjølvsagt er heimelaga absolutt best men for alle oss "glutenfrie" er Toro lykken på jord.

5 kommentarer:

 1. Takk for tipset. Det skal eg ta med meg vidare.
  Bruker mykje glutefritt i denne heimen og.
  Ha ein fin dag.

  SvarSlett
 2. Halloen Frøken Løvetann..

  Nei SMS hadde jeg ikke sett. Måtte inn og sjekke og DER var den. Tror noen har vært innom og åpnet den, for jeg har altså ikke registrert at den kom inn...

  Men dette trenger du jo ikke noe hjelp til ser det ut for...Du har jo skjønt reglene og vel så det, med linking til her og der. Jeg gjør det stadig vekk selv, og man trenger slett ikke å gå innom og gi beskjed om at man har linket: man bare linker. Sånn funker det iallefall for meg:)

  Dette var virkelig et SUPERT tips. Min svigerinne tåler nemlig ikke gluten, og det hadde vært kjekt å kunne lage noe til henne også... Når hun kommer på besøk. Derfor skal denne varianten definitivt prøves...

  Du får tipse meg om den rette kafeen...SÅ kan jeg komme på besøk der tilfeldigvis:)

  SvarSlett
 3. Hei. Eg skal tenkja litt på fleire glutenfrie tips, men har eitt til deg no. I fjor baka eg alle småkakene til jul med jyttemjøl. Nokre må stå litt lenger for å "tørka" men elles så fungerte det heilt fint. Brød kjøper eg, vi har ein lokal baker som har ganske stort utvalg i frysedisken - han leverer og til matbutikkane rundt her - har høyrt at enkelte har funne desse varene i Bergen og. Eg veit ikkje kor lang fartstid du har med cøliaki.... kanskje du er meir dreven i dette enn meg.... :-)
  Ha ein fin dag.

  SvarSlett
 4. Takk for tipset!
  La og igjen kommentar :-)

  SvarSlett
 5. Jeg har cøliaki jeg også. Har hatt det hele livet, men har ikke helt brydd meg om det fra jeg var 18 år til litt opp i 30 årene. Nå er jeg veldig flink, men jeg blir ikke så dårlig om jeg får litt gluten i meg.
  Jeg er helt enig om at Toro muffins er kjempegode og denne oppskriften du gir skal jeg jammen meg prøve.
  Sjokolademuffinsene er også glutenfri og det er masse supper og sauser som kan spises.
  Ellers har jeg fått vite at REGAL sjokoladekake (langpanne) og brownies er glutenfri. Det er jeg glad for fordi jeg liker brownies best....

  SvarSlett