onsdag 1. april 2009

Peiskos i heimen

Etter nyttår kom eg over ei annonsa i avisa der det sto at kommunen villle gi meg 5000 kr for den gamle kaminen vår. Kanon! tenkte eg og heiv meg rundt. Her var det førstmann til mølla som gjaldt og eg ville væra først. På null komma niks var eg nede i postkassen med søknaden.

På dette tidspunktet var eg allerede på nettet og søkte etter peis. Nå skulle det bli peiskos i heimen, du!Mens eg venta på at søknaden skulle bli innvilga - for det måtte den jo - fant me ut at isbjørnskinn er jysla dyrt og vanskelig å få tak i og at kuskinna dei selger på LIVIVG e dritvonde å ligga naken på...


Jentene meinte forøvrig at å ligga naken på et skinn, forran peisen å drikka vin e sånn dei gjere på film men som ikkje egna seg for levande foreldrer. Særlig ikkje deiras foreldrer...

Så kom svaret, me fekk vrakpant! Det var berre å bli kvitt kaminen. Og ut fòr den før eg fekk tatt bilde. Så eg har nå lånt et bilde fra naboleiligheten som i desse dagar ligger ute for salg. Den er heilt identisk.


Nå er det sikkert nåken der ute som synes kaminen er fin eller som har ein lik men eg er altså veldig lei av den. Den tar for møkje plass, bruka et år på å bli varm og ikkje minst den forurenser som berre det.

Me demonterte "dyret" og bar den fra 3. etasje ned i kjelleren. Sjølve ovnen var ein rund jernkolbe. Utenpå den var det skiferplater som sikkert kan brukast te nåke.


Ryggen min og begge knea til mannen min røyk. Men ka gjere ein ikkje for å få litt peiskos... Då me kom ned merka me at me kunne tatt ut nåken steinar som låg inne i ovnen.


Så sto eg der og pusta ut og plutselig kom mannen min med badevekta! Nå skulle jernkolben vegast! Hallo? Vega ein ovn som skulle hivast? Den vog 57 kg. Så visset me det... Utrolig ka den mannen må dokumentera.

Ovnen blei kjørt til resirkulering, me fekk med oss et bevis på at me hadde levert den fra oss. Det skulle kommunen ha.

Nede på gjenbruksstasjonen fekk mannen min tårer i augene og klump i halsen. Det var jo så møkje flott materiale som kunne vore brukt til nåke. Eg minna han på mengder med gamle greier i kjellerbodene som venta på å bli brukt og han tok hintet.

Så var det å velga seg ein ny og fine peis. Me undersøkte på to lokale peisbutikkar og fant ut at 5000 kroner berre rakk til arbeidet med å få satt den nye peisen på plass!


Dei hadde jo billige ovnar men det var jo sånne som passa på ei hytta. Små, svarte Jøtulovnar f.eks. Eg hadde berre et krav og det var at eg skulle sjå flammane. Mannen min vurderte fordeler og ulemper med kleberstein, kakkelovn, pellets og ved.
Men me kom fram til at ein enkel og grei peisovn med reine linjer, ikkje for liten, ikkje for stor ville passa hos oss. Dermed enda me opp med ein Contura 500. Her er bilde av den men ikkje fra stova vår...
Nå er det berre å venta. Vinen er klar, men det med skinnet er eg usikker på...

6 kommentarer:

 1. Du kan trekke innlegget tilbake ved å trykke spar, forandre datoen og så publisere det på nytt. Skjønte du det?

  Har ikke lest innlegget ditt engang. Må komme tilbake, er på vei ut døren her,KLEM

  SvarSlett
 2. Takk for den! Du må bli bloggstøttekontakten min...

  SvarSlett
 3. Så fin ny ovn da, takker også for koselig besøk på min blogg. Det var stas å finne ny blogg her har jeg ikke vært på besøk før jeg kommer igjen...

  SvarSlett
 4. Jeg tror også jeg hadde skiftet ut den oljeovnen, det fins så mange fine ovner der ute at skulle jeg ha valgt tror jeg at jeg hadde fått problemer. Det er kanskje for mye å velge i på markedet i dag. Tenkte på det i går om man skulle bygge hus, det er jo sååå mange fine hus der ute at hvordan klarer folk velge det rette?

  SvarSlett
 5. Jeg har vokst opp med en sånn ovn, ubrukelig, så jeg skjønner godt at du ville ha den ute av huset. Det hadde iallefall ikke vært nødvendig med noe skinn forann denne, vi måtte sitte oppå den for å få varmen i oss. Jeg unner deg virkelig den nye flotte ovnen. Gled deg ;)

  Koselig med nytt bekjenntskap, har nå kost meg med innleggene dine og jeg kommer nok til å kikke innom deg igjen.

  SvarSlett
 6. Hei.
  Hvordan gikk det med peiskoesn din??
  Kjøpte maken ovn nå i høst. Den ser jo fin ut, men oppleves som totalt ubrukelig. Problemet er at døren ikke kan åpnes uten at det kommer masse røk/brenngasser ut i rommet. Neida, det er ikke undertrykk i huset, i mitt lange -62- liv har jeg fyrt i en del ovner,men aldri opplevt maken til elendig konstruksjon. Ovnen har heller ikke undertrekk. Det betyr at jeg har to valg: Enten får veden brenne helt ut før døren åpnes og ny ved legges inn, men siden det ikke er undertrekk blir oftest denne veden bare liggende og ose og forpeste nabolaget. Eller jeg kan åpne ovnsdøren mens det ennå er flammer, og dermed få huset fullt av røyk.

  SvarSlett